Gépi látás funkciók


A B&R ipari kamera rendszerével számos különböző feladat megoldható, mely konfigurálható, így a különböző funkciók nem igényelnek különböző eszközöket. A kiválasztott feladat tényleges végrehajtása, illetve kiértékelése a kamerán történik, így nem terheli a központi egység erőforrásait. Így több kamera használata esetén sem igényel extra CPU erőforrásokat. A vezérlő program a vizsgálatok eredményeit kapja meg ciklikusan, a kommunikációs vonalon keresztül.

 

Összehasonlít

Néhány, a B&R machine vision rendszerével megvalósítható funkció:

Azonosítás: 

1 vagy 2d vonalkód olvasás – kapott kód minőségi osztályozása (Code grading) ISO 15415 illetve ISO 15416 szabvány szerint. Több, mint 40 különböző kód felismerésére alkalmas.
pozíció, orientáció és minőségi ellenörzés

Fejlett szövegfelismerés (OCR):

Optical Character Recogniton (Optikai karakter felismerés) segítségével a kamera alfanumerikus karaktereket (számokat illetve betüket) képes felismerni. Az algoritmus  fejlett öntanuló funkcióval is rendelkezik, így betanítás nélküli is képes új formátumok felismerésére. A felismerés akkor is kivállóan működik, ha a szöveg el van forgatva, ilyen esetben a szöveg irányát is visszakapjuk az elemzés során.

Blob modell analízis:

A Blob (Binary Large Object) egy kiválasztott terület, melynek szomszédos pixelei azonos szürke árnyalatú elemek. Az elemzés lényege, hogy a vizsgált képen ilyen megadott területeket keres, illetve azonosít. A szüleárnyalat eltérésen felül a terület méretét, illetve geometriai alakzatát (pl. kör, négyzetes aszimmetrikus) is felismeri. Felhasználható pozíció detektálásra, mérésre, szín felismerésre, illetve számlálásra is

Egyezés vizsgálat:

A képen egy meghatározott objektum keresése szubpixel pontossággal, abban az esetben is, ha az objektum el van forgatva, torzult vagy részben kitakart. Alkalmazható objektum kereséshez, objektum pozíció kereséshez, vagy akár termék számláláshoz is. Az egyezés vizsgálat elsősorban a betanítás során felvett mintával vagy mintákkal való összehasonlítást jelenti. A korrelációs egyezés vizsgálat esetén a szürke árnyalat érték eltéréseit figyeli, így kompenzálható az esetleges nem kívánt eltérések a megvilágítás során.

Mérési funkció:

A mérési funkció precíz mérést tesz lehetővé, mely használható az objektumok közötti távolság mérésére vagy az objektum méreteinek pontos meghatározásához. Az él vonalak mentén a mérés szubpixel pontosságú, így lehetséges a távolságon felül akár a kör alakú objektumok sugarának precíz mérése is. A mérési funkciók többek között felhasználhatók minőség ellenőrzésre, termékek közötti elvárt távolság mérésére, vagy a termék kívánt hosszának vizsgálatára.

Navigáció

KOSARAM

Bezár

A kosár üres

A kosár üres